Poslanci schválili návrh na riešenie protipovodňovej ochrany mesta Vranov

01.11.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 1. novembra (TASR) - Samospráva Vranova nad Topľou sa rozhodla predchádzať škodám, ktoré by mohli v budúcnosti spôsobiť povodne na mestskom či na majetku občanov, viacerými krátkodobými a dlhodobými opatreniami.
V týchto dňoch o tom rozhodli poslanci Mestského zastupiteľstva schválením návrhu na riešenie protipovodňovej ochrany mesta.
Podľa dôvodovej správy k prijatému uzneseniu nemalo mesto Vranov doteraz vypracované žiadne protipovodňové opatrenia na zabránenie prípadne elimináciu vzniku povodní, ako ani na predchádzanie škodám súkromného a verejného charakteru. Schválený materiál vysvetľuje nielen potrebné preventívne úkony samosprávy, ale aj jej úlohy v čase a po skončení záplav.
Úlohy samosprávy sú v časti dlhodobých opatrení zamerané napríklad na vypracovanie štúdie protipovodňovej ochrany, ktorá by navrhovala lokality pre výstavbu poldrov, hrádzí, povodňových retenenčných nádrží či prečerpávacích staníc. Možnosti na získavanie investícií do týchto stavieb plánuje hľadať mesto v budúcnosti v spolupráci s okolitými obcami, Slovenským vodohospodárskym podnikom, Prešovským samosprávnym krajom, Štátnymi lesmi SR alebo napríklad Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou.
Na jednotlivé opatrenia dlhodobého charakteru je následne potrebné prihliadať v budúcnosti pri otázkach vodného hospodárstva, územného plánovania či poľnohospodárstva a lesného hospodárstva.
Z hľadiska krátkodobých opatrení si určilo mesto niekoľko priorít. Okrem prehĺbenia korýt okolitých tokov, čistenia rigolov chce samospráva pravidelne monitorovať hladinu rieky Topľa na území mesta ako podklad na vypracovanie štúdie protipovodňovej ochrany. V jednotlivých mestských lokalitách sa zároveň uvažuje o vybudovaní nových rigolov a ochranných valov. Poslanecký zbor zároveň schválil návrh, aby magistrát pripravil na realizáciu týchto aktivít konkrétny časový harmonogram.
Povodne zo začiatku júna tohto roka, keď sa zo svojho koryta vybrežila rieka Topľa, spôsobili vlastníkom rodinných domov v meste Vranov škody asi za 312.000 eur. Samospráva vynaložila na odstraňovanie následkov vodného živlu takmer 38.000 eur. Niektorí obyvatelia ulíc Ondavská a Bernolákova si však mysleli, že zaliate komunikácie, pozemky, ako aj interiér ich domácností má na svedomí i nová nekvalitne vybudovaná kanalizácia. Tieto pochybnosti sa však podľa vyjadrení vranovského primátora Tomáša Leša nepotvrdili. "Na základe projektovej dokumentácie a záverov z pracovného stretnutia so zástupcami Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti je jasné, že podstata je v obrovskej prívalovej vlne, a nie v nedostatočnej kvalite kanalizačnej siete, " poznamenal.
Podľa Lešových slov množstvo vody z vybreženej Tople v júni tohto roka každého zaskočilo. "Problém okolo prípadných povodní sa v budúcnosti nevyrieši iba čiastočnou úpravou kanalizácií či údržbou rigolov. Je evidentné, že sa treba zaujímať o túto problematiku komplexne a strategicky, " vysvetlil. Jedným z potrebných riešení je podľa jeho slov vybudovanie zachytávacej ochrannej hrádze na rieke Topľa neďaleko mesta Hanušovce nad Topľou. "Tá by zachytávala prívalové vody z hornej časti toku. Vodné dielo by mohlo zároveň slúžiť na výrobu elektrickej energie, " priblížil Lešo.
 

Vyberte región